Niestety rzadko się zdarza bym była z Anią sam na sam w kuchni, prawie zawsze jest z nami Jaś.
Jaś zawsze chce zawładnąć całą kuchnią i nie pozwala Ani niczego robić, w niczym pomagać. Jednak tydzień temu, gdy Jaś był na zajęciach udało mi się wspólnie z Anią coś upiec.
Zrobiłyśmy wspólnie:
Jaś zawsze chce zawładnąć całą kuchnią i nie pozwala Ani niczego robić, w niczym pomagać. Jednak tydzień temu, gdy Jaś był na zajęciach udało mi się wspólnie z Anią coś upiec.
Zrobiłyśmy wspólnie:
CIASTECZKA OWSIANE
Co potrzebujemy?
2 szklanki płatków owsianych
1 1/3 szklanki mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki masła
1/4 szklanki białego cukru
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wanilii
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Pamiętajcie, że małe osóbki bardzo lubią mieszać!
W drugiej misce utrzeć mikserem brązowy cukier, masło i biały cukier aż masa będzie puszysta. Dodać jajko, miód i wanlię. Miksować na średnich obrotach do całkowitego połączenia składników.
Następnie po trochu dodawać mieszankę suchych składników. By nie przemiksować i by masa nie zrobiła się za miękka, możemy mieszać drewnianą łyżką (więcej zabawy dla dziecięcia).
Następnie wykładamy łyżką masę na wcześniej przygotowaną blachę. Należy pamiętać, że ciasteczka urosną, więc zostawmy trochę miejsca pomiędzy nimi.
Piec 10-15 minut, aż ciasteczka się przyrumienią, ale nadal będą mękkie. Studzić je chwilę na blasze, a następnie przełożyć na metalową kratkę by całkowicie ostygły.
Ciasteczka te można przechowywać 3-4 dni w szczelnym pojemniku (ale na pewno zjecie je szybciutko i nie będzie co przechowywać).
2 szklanki płatków owsianych
1 1/3 szklanki mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki masła
1/4 szklanki białego cukru
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wanilii
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Pamiętajcie, że małe osóbki bardzo lubią mieszać!
W drugiej misce utrzeć mikserem brązowy cukier, masło i biały cukier aż masa będzie puszysta. Dodać jajko, miód i wanlię. Miksować na średnich obrotach do całkowitego połączenia składników.
Następnie po trochu dodawać mieszankę suchych składników. By nie przemiksować i by masa nie zrobiła się za miękka, możemy mieszać drewnianą łyżką (więcej zabawy dla dziecięcia).
Następnie wykładamy łyżką masę na wcześniej przygotowaną blachę. Należy pamiętać, że ciasteczka urosną, więc zostawmy trochę miejsca pomiędzy nimi.
Piec 10-15 minut, aż ciasteczka się przyrumienią, ale nadal będą mękkie. Studzić je chwilę na blasze, a następnie przełożyć na metalową kratkę by całkowicie ostygły.
Ciasteczka te można przechowywać 3-4 dni w szczelnym pojemniku (ale na pewno zjecie je szybciutko i nie będzie co przechowywać).
Smacznego!
Duże osóbki też lubią mieszać ;)
ReplyDeleteOwszem, owszem ;-)
DeleteZrobiłam, pyszne ciasteczka i szybko się je robi. Czy mogę prosić o informacje ile to jest wagowo 3/4 szklanki masła? Dałam 150g.
ReplyDeletePozdrawiam
Agata
Według moich obliczeń, to około 170g (trochę mniej), ale sądzę, że 150g też może być :-) Pozdrawiam!
ReplyDelete