W dniu urodzin Ania miała zajęcia z chińskiej kaligrafii i wycinanek. Chciała poczęstować dzieci ciasteczkami własnego wypieku. Wybrała ciastka z ... marchewką.
Potrzebne produkty:
mąka - 1.5 szklanki
brązowy cukier - 3/4 szklanki
masło - 115g
jajko
tarta marchew - 1 szklanka
sól - 1/2 łyżeczki
soda - 1/2 łyżeczki
cynamon w proszku - 1 łyżeczka
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
posiekane orzechy włoskie - 1/2 szklanki
rodzynki - 1/2 szklanki
szklanka = 250ml
Po wystudzeniu Ania zabrała się za pakowanie ciasteczek w torebki. Ponieważ w klasie nie wolno jeść, więc dzieci musiały jakoś zabrać ciasteczka ze sobą, stąd te torebeczki.
Potrzebne produkty:
mąka - 1.5 szklanki
brązowy cukier - 3/4 szklanki
masło - 115g
jajko
tarta marchew - 1 szklanka
sól - 1/2 łyżeczki
soda - 1/2 łyżeczki
cynamon w proszku - 1 łyżeczka
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
posiekane orzechy włoskie - 1/2 szklanki
rodzynki - 1/2 szklanki
szklanka = 250ml
Nagrzej piekarnik do 180C.
W misce połącz mąkę, cynamon, sodę i sól.
W dużej misce ukręć masło z brązowym cukrem (robotem lub ręcznie) aż będzie kremowe.
Dodaj jajko i wanilię i mieszaj do połączenia.
Wmieszaj uprzednio przygotowaną mieszankę z mąką oraz marchew, orzechy i rodzynki.
Wykładaj łyżką kupki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włóż do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz 12-14 minut.
Po kilku minutach od wyjęcia ciasteczek z piekarnika przełuż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu Ania zabrała się za pakowanie ciasteczek w torebki. Ponieważ w klasie nie wolno jeść, więc dzieci musiały jakoś zabrać ciasteczka ze sobą, stąd te torebeczki.
I gotowe!
Smacznego!
Ładne i na pewno smaczne. Spróbowałabym z mniejszą dawką cukru....
ReplyDeleteTutejszy brązowy cukier jest bardzo mało słodki, więc nawet po dodaniu 3/4 szklanki ciastka wcale nie są za słodkie :-)
Delete