Niewiele jest deserów tajwańskich, które przypadły mi do gustu. Zupełnie nie przypominają polskich ciast, ciastek, galaretek, kremów - takich rzeczy tu po prostu nie ma.
Jest jednak jeden deser, który szczególnie polubiłam, a je się go jedynie w okresie Chińskiego Nowego Roku. Jest to 年糕 czyli po prostu - Ciasto na Nowy Rok. 年 (nian) oznacza rok, a 糕 (gao) - ciasto i brzmi tak samo jak wyraz oznaczający 'wysoki'. Tak więc nazwa tego ciasta może również oznaczać 'wzrastać co roku' 年年高升.
Ciasto owo w niczym nie przypomina ciast, które znamy z kuchni zachodniej. Głównym składnikiem jest ryż kleisty przerobiony na papkę i uformowany w okrągły placek. Do ryżu dodawany jest brązowy cukier i np czerwona fasola azuki, sezam lub orzeszki.
Ciasto z czerwoną fasolą:
Ciasto z przeróżnymi dodatkami:
Przed podaniem należy pokroić ciasto w plasterki i usmażyć na oleju obtoczone w jajku lub w cieście naleśnikowym.
Pokrojone w plasterki:
Smażone w cieście naleśnikowym:
Ciasto gotowe do jedzenia - najpyszniejsze gdy jest jeszcze ciepłe!
P.S. Niangao może być również na słono, wtedy jest smażone z grzybami, zieleniną i wieprzowiną - uwielbiam!
贊!!!
ReplyDelete