Tydzień przed Tłustym Czwartkiem zaczęłam przeglądać rożne internetowe przepisy na pączki. Nigdy w życiu nie robiłam pączków, nigdy nie asystowałam przy ich robieniu. W mojej rodzinie nie było po prostu takiego zwyczaju. Jednak w tym roku zachciało mi się pączków. W Polsce zawsze się nimi objadam, najbardziej lubię te z Cukierni Cieślikowskiego (nie Blikle, absolutnie nie Blikle!).
Ulubioną stroną z przepisami na ciasta, ciasteczka i inne desery jest oczywiście Moje Wypieki. Jest tam mnóstwo przepisów na pączki, zarówno smażone jak i pieczone. Ja wybrałam taki, któy wydawał mi się najprostszy - Pączki (Przepis I).
Okazało się, że mamy wszystkie potrzebne składniki. Nic więc nie stało na przeszkodzie by zabrać się do roboty. Tak więc w Tłusty Czwartek nasza kuchnia zamieniła się w wytwórnię pączków.
Ulubioną stroną z przepisami na ciasta, ciasteczka i inne desery jest oczywiście Moje Wypieki. Jest tam mnóstwo przepisów na pączki, zarówno smażone jak i pieczone. Ja wybrałam taki, któy wydawał mi się najprostszy - Pączki (Przepis I).
Okazało się, że mamy wszystkie potrzebne składniki. Nic więc nie stało na przeszkodzie by zabrać się do roboty. Tak więc w Tłusty Czwartek nasza kuchnia zamieniła się w wytwórnię pączków.
Głównym cukiernikiem był Jaś.
By ciasto porządnie wyrosło musieliśmy postawić je na kaloryferze olejnym,
bo w domu zimnica, że ho-ho.
I udało się - ciasto wyrosło ślicznie:
Formowaliśmy pączki, niezapominając o nadzieniu powidłowym
(różanego nie miałam, a poza tym wolę powidłowe).
No i przyszedł czas na smażenie:
Po usmażeniu czas na lukrowanie i pączki gotowe:
Wyszły pyszne, leciutkie, nie tłuste, po prostu idealne.
Z białek, które nam zosatły zrobiłam bezy. Również wyszły przepyszne.
Smacznego!
Hej cudowne! Ja jutro będę smażyła ale te w uproszczonej włoskiej wersji czyli Bombolonia.... Pozdrawiam.
ReplyDeleteSmacznego!
DeleteAż zapachniało :-)
ReplyDeleteOj pachniało,pachniało!
DeleteTez robiłam, dwa rodzaje: z ziemniaków i bez drożdży :)
ReplyDeleteTe bez drożdży chciałam wypróbować, ale Jasiek zadecydował, że mają być tradycyjne. A z ziemniakami ... hmmm...
Delete贊!!
ReplyDelete