Na Tajwanie sezon mango w pełni. Wszyscy, wszędzie sprzedają i kupują ten pyszny owoc. Każdy ma jakiś znajomych, których znajomi lub krewni sprzedają całe kartony mango.
Ja uraczona kilkunastoma mango zawsze mam problem co z nimi zrobić. Najsmaczniejsze oczywiście jest świeże, dojrzałe, jedzone na surowo, ale zanim takie mango można skonsumować należy je odpowiednio obrać i pokroić, a ja tego robić nie lubię ... Pamiętać oczywiście należy, że dojrzałe mango by było soczyste i słodkie musi być trochę zaczerwienione i dość miękkie.Po kupnie mango najlepiej przechowac kilka dni poza lodówką by doszło do siebie :-) .
Jak już wspomniałam, lubię jeść, ale nie lubię obierać mango (dlatego na codzień zajmuje się tym mąż). Jednak dla czytelników (i widzów) polskojęzycznych poświęciłam się i obrałam mango i to na dodatek przed zosiną kamerą. Zapraszam do obejrzenia krótkiego poradnika filmowego - jak obierać i kroić mango.
Teraz jak już wiecie jak to się robi, to możecie spróbować zrobić w domu takie smakołyki jak słynny lód z mango! Jeden z najpyszniejszych deserów tajwańskich, a może i najpyszniejszy?
Lód z mango w najprostszej wersji, to nic innego jak rozdrobniony (a właściwie tarty) lód z kawałkami mango i z lodami z mango. Bardziej skomplikowane wersje mają mnóstwo innych dodatków, ale zobaczcie sami odwiedzając stronę bardzo popularnej lodziarni Ximen Mango Shaved Ice.
A oto desery (nie tylko z mango) z innych lodziarni:
Ja uraczona kilkunastoma mango zawsze mam problem co z nimi zrobić. Najsmaczniejsze oczywiście jest świeże, dojrzałe, jedzone na surowo, ale zanim takie mango można skonsumować należy je odpowiednio obrać i pokroić, a ja tego robić nie lubię ... Pamiętać oczywiście należy, że dojrzałe mango by było soczyste i słodkie musi być trochę zaczerwienione i dość miękkie.Po kupnie mango najlepiej przechowac kilka dni poza lodówką by doszło do siebie :-) .
Jak już wspomniałam, lubię jeść, ale nie lubię obierać mango (dlatego na codzień zajmuje się tym mąż). Jednak dla czytelników (i widzów) polskojęzycznych poświęciłam się i obrałam mango i to na dodatek przed zosiną kamerą. Zapraszam do obejrzenia krótkiego poradnika filmowego - jak obierać i kroić mango.
Teraz jak już wiecie jak to się robi, to możecie spróbować zrobić w domu takie smakołyki jak słynny lód z mango! Jeden z najpyszniejszych deserów tajwańskich, a może i najpyszniejszy?
Lód z mango w najprostszej wersji, to nic innego jak rozdrobniony (a właściwie tarty) lód z kawałkami mango i z lodami z mango. Bardziej skomplikowane wersje mają mnóstwo innych dodatków, ale zobaczcie sami odwiedzając stronę bardzo popularnej lodziarni Ximen Mango Shaved Ice.
A oto desery (nie tylko z mango) z innych lodziarni:
Życzę smacznego!
Dopiero teraz uswiadomilam sobie jak wazna role odgrywa ten owoc na wyspie, na Tajwanie. Bedac w tamtym roku na wakacjach nie rozumialam, ze wszedzie mozna kupic mango i ze dziwnym trafem jakos go tak wszedzie bylo duzo. Pozdrawiam z lodami truskawkowymi w reku!
ReplyDeleteTeraz mango i ... arbuzy sa wszedzie, ale za dwa miesiace nie bedzie juz sladu po tych owocach. Tak wiec teraz prawie codziennie objadamy sie tymi pysznosciami. Pozdrawiam (u nas truskawki sa w zimie :-) ).
ReplyDelete