Jednym z najważniejszych świąt obchodzonych zarówno w Chinach jak i na Tajwanie, jest Święto Smoczych Łodzi 端午節. O specjalnej potrawie, jedzonej w czasie tego święta i nazywanej zongzi 粽子 lub 肉粽 czyli zawiniętym w liście bambusa ryżu, pisałam TUTAJ. Tym razem chciałam Wam przybliżyć skąd się to święto wzięło i dlaczego w tym dniu dlaczego odbywają się wyścigi łodzi i je się zongzi.
Historia Święta Smoczych Łodzi sięga okresu Walczących Królestw, kiedy to w królestwie Chu 楚國 żył wybitny polityk, doradca króla i poeta Qu Yuan 屈原 (przełom IV i III w p.n.e.).
|
Source: Wikipedia Commons |
Qu Yuan był wielkim patriotą, starał się walczyć z korupcją, dążył do pokojowego zjednoczenia państwa i zaniechania wojen. Jego poglądy nie były jednak zbyt popularne wśród innych ministrów i doradców, którzy spiskowali przeciwko niemu i którym udało się nastawić króla przeciwko niemu. Qu Yuan został wygnany z królestwa.
W czasie kilkudziesięciu lat na wygnaniu napisał wiele wierszy o swojej tęsknocie z krajem. Większość z tych wierzy zebrana jest w zbiorze Chu Ci 楚辭, który jest pierwszym nie anonimowym zbiorem poezji chińskiej.
Mieszkając poza swoją ojczyzną, Qu Yuan nadal przejmował się jej losem i rządami. Na wieść o zdobyciu stolicy królestwa Chu, Ying 郢 , przez generała Bai Qi 白起 z królestwa Qin 秦國, Qu Yuan popełnił samobójstwo rzucając się z kamieniem w ramionach w nurty rzeki Miluo 汨羅江. Miejscowi rybacy widząc tonącego poetę pospieszyli mu w swoich łodziach z pomocą. Niestety ciała jego nie znaleziono. Wyścigi smoczych łodzi w czasie święta Duanwu Jie upamiętniają właśnie łodzie rybaków spieszących z pomocą Qu Yuan'owi.
Qu Yuan był szanowany i poważany przez zwykłych ludzi. Po jego śmierci bali się oni, że poeta będzie cierpiał odwieczny głód. (Wg chińskich wierzeń należy składać ofiary jedzenia na grobach zmarłych. Ponieważ jednak ciało Qu Yuan nigdy nie zostało wyłowione, to nie ma on grobowca, na którym można by składać ofiary.) Tak więc zaczęto wrzucać do rzeki ryż. By jednak ryżu nie zjadły ryby ani smok-król rzeki 蛟龍, to ryż ten owijano w liście bambusa. Stąd wziął się zwyczaj jedzenia w Święto Smoczych Łodzi zongzi, czyli kleistego ryżu z różnymi dodatkami zawiniętego w liście bambusa i zawiązanego sznurkiem.
Jak się Wam podoba taka legenda?
Dla mnie jest to bardzo ciekawe, że jedno z najważniejszych świąt jest w całości oparte na legendzie. Czy znacie święta z innych krajów, które również byłyby związane z legendami?
Comments
Post a Comment