W moim rodzinnym domu nigdy nie robiło się muffinek, nie są to raczej polskie wypieki. Dopiero, gdy znalazłam się w USA, a potem w UK, to odkryłam te małe babeczki i zaczęłam sama je piec. Jest nieskończenie wiele rodzajów muffinek i robi się je w miarę szybko i łatwo.
Chciałam Wam pokazać jak z Anią robiłyśmy muffinki z jagodami (borówką amerykańską dla ścisłości).
Potrzebne składniki:
3 szklanki mąki pszennej
łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki brązowego cukru
2 jajka (rozbełtane)
125g rozpuszczonego masła
szklanka mleka
szklanka jagód
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski.
Dodajemy brązowy cukier i mieszamy.
Osobno, w małej misce, łączymy mokre składniki, czyli mleko, rozbełtane jajka i przestudzone rozpuszczone masło. Płynną mieszankę wlewamy do miski z mąką i cukrem. Mieszamy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy jagody (rozmrożone i odsączone jeśli były mrożone) i lekko mieszamy.
Przekładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem (lub z papierowymi kubeczkami foremki na muffiny.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190C przez ok.20 min. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy na kratkę do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Comments
Post a Comment