Piąty dzień piątego miesiaca według kalendarza księżycowego to Święto Smoczych Łodzi (Dragon Boat Festival - 端午節). Jest to jedno z trzech dużych świąt na Tajwanie. Dzień, w którym rano na rzekach organizowane są wyścigi Smoczych Łodzi, na brzegu są festyny i różne pokazy, a rodziny, krewni i znajomi zbierają się razem i jedzą zongzi 粽子.
Co to są zongzi?
W kilku słowach - ryż z różnymi rzeczami zawinięty w liście bambusa.
A jak się je robi?
Zaraz Wam pokażę.
Kilka tygodni temu całą rodzinką zostaliśmy zaproszeni na zajęcia "jak robić zongzi". Niełatwa to sprawa...
W miskach widocznych na poniższym zdjęciu były już przygotowane składniki potrzebne do włożenia do środka ryżu: kawałki wieprzowiny, suszone krewetki, kasztany wodne, ugotowane na twardo żółtko, grzybki. Można było dowolnie wybierać co się chciało zawinąć w ryż.
Do zrobienia zongzi potrzebny jest specjalny kleisty ryż, który "szef kuchni" przygotował przy nas. Ryż należy usmażyć podlewając niewielką ilością wody, a potem dusić kilka minut.
Prezentacja była bardzo dokładna:
Po pokazie nadszedł czas na nasze samodzielne wykonanie...
Ania miała swoją prywatną lekcję:
Oto część naszych zongzi, które należało jeszcze ugotować na parze przez ok.30 minut.
Te zongzi, które sami zrobiliśmy już zostały zjedzone, więc na dzisiejsze święto kupiliśmy więcej.
Zongzi najlepiej podgrzać na parze.
Zongzi po wyjęciu z garnka są bardzo gorące. Należy uważać zdejmując liście, bo można się poparzyć!
W miskach widocznych na poniższym zdjęciu były już przygotowane składniki potrzebne do włożenia do środka ryżu: kawałki wieprzowiny, suszone krewetki, kasztany wodne, ugotowane na twardo żółtko, grzybki. Można było dowolnie wybierać co się chciało zawinąć w ryż.
Do zrobienia zongzi potrzebny jest specjalny kleisty ryż, który "szef kuchni" przygotował przy nas. Ryż należy usmażyć podlewając niewielką ilością wody, a potem dusić kilka minut.
Prezentacja była bardzo dokładna:
- jak ułożyć dwa liście?
- jak je zwinąć i trzymać?
- jak i ile ryżu i innych składników nałożyć?
- jak zawinąć liście bambusa, by nic nie wyleciało?
- jak związać naszą "paczuszkę" by można ją było łatwo rozwiązać?
Po pokazie nadszedł czas na nasze samodzielne wykonanie...
Ania miała swoją prywatną lekcję:
Oto część naszych zongzi, które należało jeszcze ugotować na parze przez ok.30 minut.
Te zongzi, które sami zrobiliśmy już zostały zjedzone, więc na dzisiejsze święto kupiliśmy więcej.
Zongzi najlepiej podgrzać na parze.
Zongzi po wyjęciu z garnka są bardzo gorące. Należy uważać zdejmując liście, bo można się poparzyć!
Każdy region ma ciut inny rodzaj zongzi: są zongzi południowe i północne, a także Hakka.
No i nasze ulubione - na słodko!
Bardzo ciekawie wygląda ta potrawa, chętnie bym spróbowała :)
ReplyDelete