Wcześniej pisałam o uprawie batatów TUTAJ oraz guawy TUTAJ, a teraz czas na piękny lotos.
Lotos jest świętą rośliną zarówno w buddyźmie jak i w hinduiźmie. Wiele świątyń na Tajw
anie jest zdobionych rzeźbami lotosu i przed wieloma świątyniami są stawy z kwiatami lotosu.
anie jest zdobionych rzeźbami lotosu i przed wieloma świątyniami są stawy z kwiatami lotosu.
Jednak co można zrobić z lotosem poza podziwianiem jego pięknych kwiatów? Otóż prawie każda część tej rośliny jest jadalna lub też może być spożytkowana w kuchni.
Łodygi są uważane za warzywo, często są marynowane i używane jako dodatek do zup i sałatek, mogą być również smażone.
Source: https://www.malaysianchinesekitchen.com |
Duże liście lotosu są używane do zawijania ryżu, a z wysuszonych liści można zrobić herbatę. Herbatę można również zrobić z pręcików kwiatów lotosu, a same suszone pączki kwiatowe dodane do herbaty pięknie się w niej rozwijają.
Nasiona są używane na wiele sposobów - można je piec, gotować, zrobić z nich mąkę...
I właśnie o nasionach chcę dzisiaj napisać. Zanim jednak z kwiatów można będzie zebrać nasiona przyjrzyjmy się tym pięknym roślinom z bliska.
O tej porze roku większość lotosów już przekwita i staw nie wygląda zbyt ładnie.
Po opadnięciu płatków w "główce" lotosu zawiązują się nasiona.
Nasiona rosną i z zielonych robią się czarne. To jest właśnie odpowiedni moment do ich zbioru.
Jeśli nasiona i główka są już wyschnięte, to jest za późno na zbiór.
Zbiera się całe główki lotosu, odrywając je od łodygi.
Następnie wyciska się nasiona z główki i po jednym lub kilka umieszcza się w specjalnym urządzeniu nacinającym zielono-czarną łupinkę pokrywającą nasiono.
Po obraniu nasiona lotosu z łupinki należy jeszcze zdjąć cienką przezroczystą powłoczkę i nasiona już prawie gotowe.
Teraz najtrudniejszy krok - wyjęcie z środka nasiona zielonego "czegoś-tam" (tzw serca). Jeśli pozostawi się to coś zielonego, to lotos będzie gorzki.
Source: 水蓮園 |
I nasiona lotosu już gotowe do gotowania:
Jak widzicie sporo przy tych nasionach pracy.
Teraz pozostaje nam jedynie przygotowanie pysznego kompotu lub zupy.
Teraz pozostaje nam jedynie przygotowanie pysznego kompotu lub zupy.
Source: 优优健康网 |
Source: 自由時報 |
Smacznego!
Nigdy nie spotkałam się z jedzeniem łodyg lotosu, zawsze raczej kłącza...
ReplyDeleteMoże rzeczywiście bardziej pasuje tu określenie "kłącze", ale jednocześnie kłącze to nic innego jak zgrubiała łodyga 😉
Deletezgrubiała i znajdująca się pod ziemią/wodą, i jeszcze w dodatku trochę na oko różna od łodygi właściwej, na której osadzone są kwiaty :) Swoją drogą, u Ciebie myślenie poszło w łodygę, co jest mylące, ale w sumie bardziej poprawne od typowego błędu anglojęzycznych, którzy mówią o tej części lotosu "root", a przecież kłącze zdecydowanie korzeniem nie jest.
Delete