Kuchnia tajwańska ma sporo dań bardzo podobnych do polskich: pierogi, kaszanka, a także bułki czy też kluski na parze (pampuchy). Szczerze powiedziawszy nie wiem jak się je robi, więc żadnego przepisu u mnie nie znajdziecie, ale ... mogę pokazać na zdjęciach jak wygląda produkcja znanych w okolicach Taipei bułek na parze z różnego rodzaju nadzieniami.
W miasteczku Jinshan 金山 na północnym wybrzeżu Tajwanu, niedaleko Keelung 基隆, jest mały sklepik specjalizujący się w wyrobie i sprzedaży bułek na parze. Nie mają wielkiego wyboru, zaledwie kilka rodzajów, ale ich bułki uważane są za wyjątkowe.
Można tu kupić bułki z nadzieniem 包子 lub bez. Nadzienie może być mięsne, z kiszoną lub świeżą kapustą, czerwoną fasolą. Bułki bez nadzienia 饅頭 są słodkie - z białym lub brązowym cukrem.
W miasteczku Jinshan 金山 na północnym wybrzeżu Tajwanu, niedaleko Keelung 基隆, jest mały sklepik specjalizujący się w wyrobie i sprzedaży bułek na parze. Nie mają wielkiego wyboru, zaledwie kilka rodzajów, ale ich bułki uważane są za wyjątkowe.
Można tu kupić bułki z nadzieniem 包子 lub bez. Nadzienie może być mięsne, z kiszoną lub świeżą kapustą, czerwoną fasolą. Bułki bez nadzienia 饅頭 są słodkie - z białym lub brązowym cukrem.
Pampuchy są robione tuż przy ulicy, w drzwiach sklepu. Kilka osób nadziewa już wcześniej przygotowane ciasto.
Gotowe bułki układane są na olbrzymim bambusowym parowniku.
Kilka takich parowników układa się jeden na drugim.
Następnie parownik przykrywa się bambusową pokrywą i wstawia do dużej podgrzewanej misy wodą.
I pampuchy już gotowe:
Bułki szybko znikają :
--------------------------------------
Jadąc wschodnim wybrzeżem koniecznie trzeba się zatrzymać w Donghe 東河 i spróbować tamtejszych pampuchów:
SMACZNEGO!
Mnie najbardziej utkwiły w pamięci bułeczki z tajpejskich targów nocnych - stało się do nich w ogonku, były tylko dwa rodzaje: z mięsem i z warzywami. Były ogromne! Jedna sztuka wystarczała mi zamiast zwykłego obiadu!
ReplyDelete