Sobota, a więc czas na pieczenie!
Wczoraj Jaś planował upiec ciasteczka, ale ... wstał trochę za późno, więc sama zabrałam się za pieczenie. Dawno nie robiłam mufinek, więc na nie padł mój wybór.
1 3/4 szklanki mąki
1 łyżka cukru pudru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki maku
90g masł
1/2 szklanki dżemu pomarańczowego
1 jajko
3/4 szklanki mleka
Piekarnik nagrzać do 200C. Przygotować formę do 12 mufinek (można ją natłuścić lub wyłożyć papilotkami).
Do miski przesiać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodać mak i wymieszać. Po środku zrobić zagłębienie.
Masło i dżem pomarańczowy podgrzać w garnuszku na małym ogniu aż do rozpuszczenia.
Po lekkim przestudzeniu dodać razem z jajkiem wymieszanym z mlekiem do suchych produktów w misce.
Wymieszać tylko do połączenia się składników.
Nakładać ciasto do formy mufinkowej (do 3/4 wysokości).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut albo do "suchego patyczka".
Upieczone muffinki wyłożyć i podawać z masłem wymieszanym z cukrem pudrem.
Smacznego!
1 3/4 cup self-rising flour
1 tablespoon caster sugar
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon soda
2 tablespoons poppyseeds
90g unsalted butter
1/2 cup orange marmalade
1 egg
3/4 cup milk
Preheat oven to 200C. Brush 12-hole muffin tin with melted butter or place one paper muffin cup in each hole.
Sift flour, caster sugar, baking powder, soda into a bowl. Add poppyseeds and make a well in the center.
Combine butter and marmalade in a small pan; stir over low heat until both become runny
Mix egg with milk and add together with cooled butter mixture to the flour mixture.
Stir until just combined.
Spoon batter into prepared tin and bake 12-15 minutes until golden brown. Transfer to a wire rack to cool.
You can serve the muffins with butter mixed with powder sugar.
Enjoy!
(Przepis z książki Scones, Muffins and Teatime Treats published by Murdoch Books)
Wczoraj Jaś planował upiec ciasteczka, ale ... wstał trochę za późno, więc sama zabrałam się za pieczenie. Dawno nie robiłam mufinek, więc na nie padł mój wybór.
Mufinki pomarańczowe z makiem
1 3/4 szklanki mąki
1 łyżka cukru pudru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki maku
90g masł
1/2 szklanki dżemu pomarańczowego
1 jajko
3/4 szklanki mleka
Piekarnik nagrzać do 200C. Przygotować formę do 12 mufinek (można ją natłuścić lub wyłożyć papilotkami).
Do miski przesiać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodać mak i wymieszać. Po środku zrobić zagłębienie.
Masło i dżem pomarańczowy podgrzać w garnuszku na małym ogniu aż do rozpuszczenia.
Po lekkim przestudzeniu dodać razem z jajkiem wymieszanym z mlekiem do suchych produktów w misce.
Wymieszać tylko do połączenia się składników.
Nakładać ciasto do formy mufinkowej (do 3/4 wysokości).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut albo do "suchego patyczka".
Upieczone muffinki wyłożyć i podawać z masłem wymieszanym z cukrem pudrem.
Smacznego!
Orange Poppyseed Muffins
1 3/4 cup self-rising flour
1 tablespoon caster sugar
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon soda
2 tablespoons poppyseeds
90g unsalted butter
1/2 cup orange marmalade
1 egg
3/4 cup milk
Preheat oven to 200C. Brush 12-hole muffin tin with melted butter or place one paper muffin cup in each hole.
Sift flour, caster sugar, baking powder, soda into a bowl. Add poppyseeds and make a well in the center.
Combine butter and marmalade in a small pan; stir over low heat until both become runny
Mix egg with milk and add together with cooled butter mixture to the flour mixture.
Stir until just combined.
Spoon batter into prepared tin and bake 12-15 minutes until golden brown. Transfer to a wire rack to cool.
You can serve the muffins with butter mixed with powder sugar.
Enjoy!
(Przepis z książki Scones, Muffins and Teatime Treats published by Murdoch Books)
Comments
Post a Comment