Nie wszyscy w Polsce znają scones, czyli rodzaj bułeczek popularnych w krajach anglosaskich. Najprawdopodobniej wywodzą się one ze Szkocji, gdzie pierwsze wzmianki o tym wypieku są już z XVI wieku.
Scones są przeważnie lekko słodkie i podaje się je z bardzo gęstą śmietaną (tzw clotted cream) i dżemem. Zdarzają się także scones na słono. Przepis, którym chcę się z Wami podzielić, jest na scones rodzynkami, a więc słodkie bułeczki.
Składniki:
- 300g (2 cups) mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 30g twardego masła
- 35g (1/3 cup) cukru pudru
- 40g (1/4 cup) rodzynek
- 1 jajko
- 175ml (3/4 cup) mleka
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C i posmarować kwadratową lub prostokątną formę do ciasta masłem.
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Dodać sól i masło w małych kawałkach. Połączyć masło z mąką rozdrabniając je palcami.
Dodać cukier i rodzynki, wymieszać do połączenia. Zrobić w środku dołek i wlać rozbełtane jajko i prawie całe mleko. Szybko połączyć składniki mieszając je szerokim nożem, a na koniec wyrobić rękoma. Ciasto ma być dość miękkie, jeśli jest za twarde, to należy dodać trochę mleka, a jeśli za bardzo się lepi, to trochę mąki.
Po szybkim wyrobieniu przełożyć ciasto na stolnicę lub blat i lekko rozwałkować lub rozciągnąć rękoma by miało grubość ok 1.5cm do 2cm.
Smacznego!
U nas scones znikają w ciągu kilkunastu minut!
Wyglądają ciekawie, dałabym mąki pełnoziarnistej i przeciwzapalnych: kurkumy, cynamonu, kardamonu. A przede wszystkim miałabym tendencje do wetknięcia drożdży, ale to już by było coś zupełnie innego:)
ReplyDelete:-) Jeśli z drożdżami to rzeczywiście byłoby co innego. Do scones można dodawać różne przyprawy i zioła. My jednak najbardziej lubimy na słodko z rodzynkami, a jedno z nas nie przepada za cynamonem ;-)
Delete